Летище София пусна безплатен електробус между терминалите

Освен, че e екологичен - не отделя въглероден диоксид, използването му ще намали значително разходите за поддръжка

Електрически автобус вече превозва пътниците между двата терминала на Летище София. Той замени дизеловия транспорт и остава безплатен за пътуващите, съобщиха от летището. Освен, че e екологичен (не отделя въглероден диоксид), използването му ще доведе до значително намаляване на разходите за поддръжка.

Електрическият автобус е за 65 пътници, от които 26 седящи. Има 3 сгъваеми седалки и обособено място за закрепване на инвалидни колички. Разполага със спускаща се рампа, подходяща за възрастни и трудно подвижни пътници.

Летище София е първото българско летище, което използва електробус за превоз на пътниците си. То е и единственото в България, сертифицирано по програмата за намаляване на въглеродните емисии Airport Carbon Accreditation на международната организация на летищата ACI EUROPE.

От април 2016 г. столичното летище е със сертификат за ниво „Mapping” („Картографиране”), което показва количеството на въглеродните емисии от дейността му. В ход е и процедурата по достигане на следващото ниво „Reduction” („Намаляване”), което подчертава ангажираността на летището в опазване на околната среда, водещо и до намаляване на финансовите разходи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*