Коста Рика иска да забрани всички пластмаси за еднократна употреба

И това трябва да стане доста бързо - до 2021 г.

Коста Рика е решила да се изправи решително срещу пластмасовите отпадъци, задръстващи океаните и цялата природа: страната е решена да стане първата в света, която ще елиминира всички пластмаси за еднократна употреба. Това не е просто забрана за пластмасовите торбички или бутилките за вода. Използвайки многостепенен подход, Коста Рика ще елиминира всички пластмасови вилици, капачки и дори бъркалки за кафе. И сякаш това не е достатъчно висока цел, та в Коста Рика планират да направят това до 2021 г.

Пластмасата е един от най-драматичните проблеми за околната среда в днешно време. Има толкова много пластмасови боклуци в океана, че е трудно дори да си ги представим. Тонове пластмаса се озовават в откритата природа всяка минута. В Коста Рика всеки ден се генерира 4000 тона твърди отпадъци, а 20 процента от тях така и не стигат до център за рециклиране или депо за отпадъци – те се озовават в реките, плажовете и горите в Коста Рика.

Коста Рика е взела насериозно опазването на околната среда. Страната планира да бъде въглеродно неутрална до 2021 г., отчасти чрез прекратяване на употребата на изкопаеми горива. Много усилия са посветени на възстановяването на горите и опазването на дивата природа.

За да се отърве от пластмасата за еднократна употреба, страната ще впрегне както публичния, така и частния сектор. Страната ще въведе набор от стимули и изисквания за доставчиците, ще инвестира в научноизследователска и развойна дейност и ще развива други инициативи, които да я приближат до поставените цели. Една от мерките предвижда заместване на продуктите за еднократна употреба с иновативни алтернативи от материали на основата на целулозен ацетат.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*