Акционери съдят банка в Австралия за подценяване на климатичните рискове

Двама акционери обвиниха австралийската банка Commonwealth Bank (CommBank), че не е оповестила адекватно рисковете от изменението на климата в годишния си доклад за 2016 г. Това е една от четирите най-големи банки в Австралия.

Делото е първото по рода си в света. То ще покаже доколко компаниите по света са способни да разкриват информация за опасността от изменението на климата в своите годишни доклади, посочи Лигата за екологично правосъдие EJL, която води съдебните действия от името на акционерите. EJL твърди, че тъй като банката не е разкрила рисковете за своята дейност, свързани с изменението на климата, в доклада си за 2016 г., то CommBank не е успяла да „създаде истинско впечатление за своето финансово състояние и представяне“, както се изисква от австрийския Закон за корпорациите. Делото цели и да попречи банката да прави подобни същи пропуски в бъдещите си годишни доклади. То повдига въпроса за репутацията на банката заради финансирането на предложения проект за добив на въглища „Кармихаел“ в Куинсланд.

Случаят е първи по рода си, посочи еко-адвокатът от EJL Дейвид Барден. Той смята, че това е „въпрос от значителен обществен интерес“. Делото „трябва да създаде важен прецедент, който да насочва други компании към разкриване на рисковете от изменението на климата“.

Делото е от името на акционерите на CommBank Гай Ейбрахамс – художествен консултант и главен изпълнителен директор на организацията Climate Inc – и медицинския специалист Ким Ейбрахамс. „Купихме акции на Commonwealth Bank преди повече от 20 години като инвестиция в бъдещето на нашите деца“, каза Гай Ейбрахамс. „Ние сме дълбоко загрижени за сериозните рискове, които климатичните промени представляват за околната среда и обществото. Банката трябва да информира инвеститорите за рисковете, които климатичните промени ще имат върху бизнеса ѝ“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*