Siemens Gamesa инсталира най-високите вятърни турбини в Азия

Ветроенергийният гигант Siemens Gamesa е инсталирал най-високите вятърни турбини в Азия, с обща височина 210 метра, съобщи компанията във вторник, цитирана от Ройтерс. 33-те турбини с кули с височина 153 метра и 56-метрови витла са инсталирани във вятърната централа „Sarahnlom“ в централен Тайланд. Нейното пускане в експлоатация е насрочено за по-късно тази година.

Операторите на вятърни паркове залагат на новото поколение огромни, колосални турбини в стремежа си да останат рентабилни, след като много страни по светa започнаха да прекратяват субсидиите за чиста енергия. Тези помощи насърчиха индустрията за възобновяеми източници на енергия през 90-те години на миналия век, но вече се смятат за излишни.

Проектът „Sarahnlom“ е собственост на тайландската инженерингова компания Gunkul и се строи от PowerChina ZhongNan. Той има общ капацитет от 67,5 мегавата.

През юни миналата година Rival Nordex инсталира машината, за която досега се смяташе, че е най-високата вятърна турбина – в Германия, в Хосбей, на около 80 километра западно от Франкфурт, с височина на кулата 164 метра и дължина на витлото 65,5 метра.

1 коментар

  1. Нещо не се връзва в тези две изречения:
    1) Ветроенергийният гигант Siemens Gamesa е инсталирал най-високите вятърни турбини в Азия, с обща височина 210 метра – с кули с височина 153 метра и 56-метрови витла
    2) През юни миналата година Rival Nordex инсталира машината, за която досега се смяташе, че е най-високата вятърна турбина – с височина на кулата 164 метра и дължина на витлото 65,5 метра

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*