Пътищата могат да бъдат покрити с „тунели“, абсорбиращи замърсяването

Големите пътища могат да бъдат превърнати в “тунели”, покрити с материал, поглъщащ замърсяването от въздуха. Това е поредното изобретение в усилията да се намалят вредните емисии и да се подобри качеството на въздуха.

Длъжностни лица от Агенцията по магистралите във Великобритания са се заели да изучават холандската схема, при която се проектират конзолни “навеси“ над най-замърсените участъци от пътя, за да се предотврати вдишването ишането на вредни автомобилни отработени газове.

Плановете за тунелите са описани в стратегическия план за подобряване на въздуха. Длъжностните лица казват, че правителството ще инвестира милиони лири в нови технологии за подобряване на качеството на въздуха около пътищата през следващите пет години. Министерството на транспорта прогнозира, че обемите на трафика ще се увеличат с 55% между 2010 и 2040 г.

“Най-доброто решение да се приспособим към нарастващия трафик по нашите пътища, без да оказваме отрицателно въздействие върху качеството на въздуха, са по-чистите автомобии с ниски емисии. Междувременно инвестираме 100 млн. паунда в тестване на нови идеи, включително по-малко замърсяващи горива и пътни бариери зза вредни емисии”, заяви говорител на агенцията. “Установихме, че едно възможно решение са конзолните бариери или навеси – тунелна структура, предназначена да предотврати емисиите от превозните средства – въпреки че ползите от това решение за качеството на въздуха от това все още трябва да бъдат напълно разбрани. Работим заедно с холандската агенция по пътищата за измерване на качеството на въздуха около съществуваща конзолна бариера в тяхната мрежа”.

Агенцията по магистралите във Великобритания е тествала два различни вида бариери от този вид. Първият, с дървени панели и с размери 4 на 6 метра, е монтиран на М62 близо до кръстовище 18 в Манчестър. Вторият тестов модел се състои от 3-метрова ограда, покрита с минерален полимерен материал, способен да абсорбира азотен диоксид. “Резултатите от мониторинга на това проучване ще ни помогнат да разберем дали това е успех с потенциал да се реализира в останалата част от нашата мрежа”, заяви говорител на агенцията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*