„Подмолни“ парникови газове заплашват Споразумението от Париж

Мощни газове, които затоплят климата, се изпускат в атмосферата, но не се регистрират официално, съобщи Би Би Си въз основа на свое разследване. Базите за мониторинг на въздуха в Швейцария са открили големи количества от мощен парников газ, идващ от място в Италия. Италия обаче отчита пред ООН нищожно количество от веществото, което излъчва. Според Би Би Си, ивата на някои емисии в Индия и Китай са толкова „несигурни“, че – според експертите – техните количества са „плюс или минус 100%“.

Тези тенденции представляват по-голяма заплаха за Парижкото споразумение за климата, отколкото намерението на президента на САЩ Доналд Тръмп да оттегли страната, заявиха изследователите в предаването „Counting Carbon“. Сред ключовите разпоредби на Парижкото споразумение за климата, подписано от 195 държави през декември 2015 г., е изискването всяка страна, богата или бедна, да представя опис на своите емисии на парникови газове на всеки две години. Според правилата на ООН повечето държави изготвят терзи регистри „отдолу нагоре“ – въз основа на данни колко пътувания с автомобил се извършват или колко енергия се използва за отопление на домове и офиси. Ала програмите за вземане на проби от въздуха, които записват действителните нива на газове, понякога разкриват сериозни грешки и пропуски.

През 2011 г. швейцарски учени за първи път публикуваха данните си за нивата на газ, наречен HFC-23, идващ от място в Северна Италия. Между 2008 и 2010 г. те са регистрирали проби от химикала, използван в охладително-климатизационната индустрия, който е 14 800 пъти по-затоплящ за атмосферата от CO2. Сега учените от швейцарската станция за наблюдение на въздуха в Юнгфражоч са съобщили за Би Би Си, че газът продължава да се излъчва в атмосферата.

„Нашата оценка за това място в Италия е около 60-80 тона от това вещество, което се излъчва всяка година. След това можем да го сравним с италианската инвентаризация на емисиите и това е доста интересно, защото официалният отчет казва, че се излъчват под 10 тона…,“ заяви д-р Стефан Райман от Швейцарските федерални лаборатории за материали и технологии. „Те всъщност казват, че това се случва, но не мислят, че се случва чак толкова, колкото виждаме“. Учените подчертават, че този парников газ е хиляди пъти по-силен от CO2. Италианската агенция по опазване на околната среда от своя страна е заявила пред Би Би Си, че нейният опис е верен и е „в съответствие с разпоредбите на ООН“ – и че не приема цифрите на швейцарските учени.

Друг газ със силен парников ефект – тетрахлорметан, някога известен хладилен агент и разтворител с много вредно въздействие за озоновия слой, е забранен в Европа от 2002 г. Насам, но продължава да се отделя в някои страни. „Все още виждаме 10 000-20 000 тона, излъчвани в Китай ежегодно,“ казва д-р Райман. „Това е нещо, което не би трябвало да е там. Всъщност няма китайски регистър за тези газове, тъй като те са забранени и индустрията не трябва да ги произвежда повече“. Китайските официални статистики за парниковите газове са печално известни с големите си отклонения. В доклада от 2015 г., една грешка в китайската статистика възлиза на 10% от световните парникови емисии през 2013 г.

„Накратко, без добри данни като основа, Парижкият договор ще се срине“, заключават учените. „Той просто става тема за разговор – много напредък“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*