Защо ни трябват по-малко коли и повече велосипеди

Най-добрият начин да подобрим транспортната система е не да заменим дизеловите и бензиновите коли с електрически или водородни, а да сменим изобщо колите с други превозни средства – най-добре с велосипеди. Това предлага изследователят Тим Бърнс в нова публикация в своя статия в Гардиън.

Става ли дума за екология, особено в градовете, транспортът неизбежно е на прицел. Най-много се говори за електрическите автомобили. Наскоро се разбра, че Франция и Великобритания скоро ще забранят автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Новината събра много аплодисменти. Учените обаче са на мнение, че това няма да донесе желаната промяна за проблема с мръсния въздух в градовете. Нужно е да намалим потреблението на автомобили изобщо, защото и електрическите коли създават и вдигат прах при движението си. Прахът идва от триенето на гумите, от спирачките, от ерозията на настилките. Това изпълва въздуха с фини прахови частици, които сетне ние вдишваме.

Сега Тим Бърнс казва, че трябва да наблегнем на карането на велосипеди и да търсим начин да намалим използването на коли.

„Фокусирането върху преминаването от дизелови и бензинови превозни средства към електрически ще доведе най-вероятно до това, че хората просто ще сменят вида на тежката кутия, която придвижват из градовете“, казва ученият. „Това би трябвало да подобри качеството на въздуха, тъй като емисиите намаляват в дългосрочен план, но де факто то не прави нищо за намаляването на задръстванията по нашите улици и това е пропусната възможност за подобряване на общественото здраве“.

Увеличаването на дела на велосипедистите в града има много повече смисъл от всички други промени в транспорта. Основната идея е, че велосипедите заемат по-малко пространство и са по-енергийно ефективни, но и водят до значителни ползи за здравето. Бърнс цитира изследване, което заключава, че „колоезденето редовно намалява честотата на рака с 45%, сърдечните заболявания с 46% и смъртта по каквато и да е причина с 41%“.

„Потенциалните ползи от физическата активност за здравето са огромни. Ако има лекарство, което да има подобен ефект [кто физическата активност], то ще се счита за лек-чудо“, казва Сър Лиам Доналдсън, бивш главен медицински отговорник на Англия. Нещо повече: инициативата „Транспорт за Лондон“ е изчислила, че ако всички лондончани ходят или карат колело по 20 минути на ден, това ще спести 1,7 милиарда лири на местната здравна каса във вид на разходи за лечение за 25 години – само в столицата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*