Смайваща бамбукова сграда издържа на земетресения и има нулев въглероден отпечатък

Тайландското екологично дружество Panyaden International School добави към своя кампус зашеметяваща нова спортна зала, изградена изцяло от бамбук. Тя остава хладна по естествен начин и то целогодишно. Намира се в Чианг Май, Тайланд. Проектирана от Chiangmai Life Construction, „Бамбуковата спортна зала“ впечатлява с модерен органичен дизайн, който черпи вдъхновение от цветовете на лотоса. Големият многофункционален обект е построен така, че да издържа на местните природни стихии, включително високоскоростни ветрове и земетресения, и има нулев въглероден отпечатък.

Завършена тази година, Бамбуковата спортна зала се отличава с органична форма, подобна на лотос – в чест на будистките ценности, вложени в учебната програма. Нейната вълнообразна форма отразява заобикалящата я хълмиста топография. Откритата сграда с площ от 782 квадратни метра се поддържа от серия от арки и е покрита с три кръгли покрива, подобно на венчелистчета, с повдигнати ръбове, позволящи повече естествена вентилация и непряка слънчева светлина.

Мултифункционалното съоръжение може да побере 300 ученици и има игрища за футзал, баскетбол, волейбол и бадминтон, както и сцена, която може да бъде вдигната автоматично. Има си и склад за спортно и сценично оборудване. Балкони обграждат спортната зона и сцената.

Бамбукът е избран за основен строителен материал, за да се впише в мисията „Зелената школа“ на Паняден – с нисковъглероден отпечатък – и да е в синхрон със съществуващите сгради на школата, все от бамбук и земя. „Въглеродният отпечатък на спортната зала на Паняден е нула“, пишат архитектите.

Големите отвори за естествена вентилация, изолация и самият бамбук помагат да се създаде комфортен вътрешен климат целогодишно. В процеса на работата не са използвани каквито и да е токсични химикали за третиране на бамбука, който има очаквана продължителност на живот от поне 50 години. Изложените сглобяеми бамбукови ферми се простират на 17 метра.

„Тук показваме как бамбукът може да създаде пространство, което е 15 метра широко и високо, без стоманени подсилвания“, пише архитектите. „Всъщност Бамбуковата спортна зала е комбинация от внимателен артистичен дизайн, красива детайлна занаятчийска работа и сериозно строителство“.

Снимки: Alberto Cosi, Markus Roselieb, Chiangmai Life Construction

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*