Слънчевите енергийни източници в ЕС се нуждаят от по-мащабно развитие

Развитието на слънчевата енергия Европа е нищожно дори и в най-слънчевите й южни райони, твърдят експерти. Докато големи части от стария континент се борят с настъпилата гореща вълна, суша и жега, съпътствани с горски пожари, цифрите на Европейската информационна агенция за слънчевата енергия рязко охлаждане ентусиазма за слънцето като енергоизточник за ЕС. В Европа този сектор е доминиран от три държави. През миналата година те са постигнали най-ниския темп на развитие на слънчевата енергия от почти десетилетие – в остър контраст с Китай.

Германия, Италия и Обединеното кралство разполагат с около 71,5 гигавата соларни инсталации, свързани към мрежата. Това е почти три четвърти от целия капацитет в Европа.

Испания и Португалия обаче – чиито столици се радват на около 1000 часа повече слънце на годишна база в сравнение с Берлин или Лондон – са инсталирали само шест гигавата.

„Противоречието е в това, че най-слънчевите региони в Европа имат най-ниските инсталирани мощности за слънчева енергия“, анализира Ангзар Кийне, енергиен съветник в отдела на Грийнпийс за ЕС. „Не е логично. Смятаме, че има заинтересовани групи, които възпрепятстват разцвета и използването на слънчевия потенциал“.

„Ако погледнем Европа като цяло, налице е огромен свръхкапацитет в производство на електроенергия. Това означава, че всеки киловатчас електроенергия, произведена от слънчева или друга възобновяема енергия, ще измести въглищата и ядрената енергия. Това ще доведе до затваряне на електроцентралите. Така ще разберете защо сегашните комунални дружества се борят да избегнат това“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*