Холандски дизайнер създава дървен мотоциклет, задвижван от… водорасли

Холандският дизайнер Рицерт Манс и ученият Петер Моойдж създадоха дървен мотоциклет, който се задвижва от водорасли, за да увеличат популярността на този малко познат източник на енергия. „За всяка част на мотора търсихме материал, който природата може да ни даде“, каза Манс, който е изградил рамката от дърво. Той е използвал корк за амортисьорите и коноп за усилване на конструкцията.

Творческият тандем искал да покаже как в бъдеще би могло да се използва маслото от водорасли. Затова те отгледали водораслите в солена вода, изградили дървения мотоциклет, който се задвижва от тази енергия, и тествали концепцията на местния плаж.

Манс казва, че прави връзка между този експеримент с пионерската епоха на 1900-те години. Тогава хората не са имали представа какво да очакват от новозараждащата се технология на автмобила. Сега, когато милиони граждани полагат усилия за инвестиране във възобновяеми енергийни източници и устойчиви инициативи, се очаква подобна идея да постигне голям напредък.

„Хората не знаят как ще изглежда светът след 30 години от гледна точка на транспорта и енергията“, казва Манс, „но тази несигурност позволява на хората да развиват и изграждат свои собствени идеи“. Въпреки, че возилото изглежда като да контрастира с „праисторическия материал“, от който се направено, той всъщност е „пълноценен композит“, казва Манс: има си всички видове насочени влакна, осигурени от природата.

Манс и Моойдж са написали и книга, наречена „Твърдите водорасли“, с която се надяват да популяризират този вид гориво.

Изображения: Рицерт Манс

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*