Лондон ще се превърне в град-парк до 2050 г.

Нов план за опазване на околната среда включва повече "зелена инфраструктура" за подобряване на устойчивостта на наводненията

Кметът на Лондон Садик Хан представи нова стратегия за опазване на околната среда в Лондон. Тя предвижда британската столица да се превърне в „град-парк“. Програмата включва нов „Зелен градски фонд“ на стойност 9 млн. лири, който да подпомогне постигането на целта.

До 2050 г. повече от 50% от площта на Лондон ще бъде зелена, зарече се Хан. Това обещание ще бъде постигнато чрез значително увеличаване на използването на зелени покриви и стени в новите сгради, котио се строят. Предвижда се иподобряване на качеството на съществуващите паркове и градини. Регламентите за планиране скоро ще имат по-строги изисквания за разработчиците, които да включват зелена инфраструктура, каза кметът. Това ще включва „дъждовни градини“ и друге елементи на т. нар. зелена архитектура.

Стандартите ще помогнат за подобряване на устойчивостта на Лондон срещу наводнения, осигурявайки по-ефективен естествен дренаж по време на дъжд.

„От нашите известни Кралски паркове до любимите ни градини в градовете и градските природни резервати като Woodberry Wetlands, тази „зелена инфраструктура“ е жизненоважен актрив, който подобрява качеството на въздуха, повишава качеството на живот, опазва дивата природа и привлича хиляди посетители,“ каза Кан.

По-рано тази година доклад на професионалисти в областта на строителството и наводненията предупреди, че надпреварата за изграждане на нови имоти, за да се преодолее недостигът на жилища в Обединеното кралство, може да увеличи риска от наводнения в страната – – освен ако не се предвидят устойчиви дренажни системи.

Новият фонд от 9 млн. лири е описан от кметството като „първа стъпка“ към постигането на целта за 2050 г. Средствата ще се предоставят на местни групи, които искат да засаждат нови дървета и да обновяват обществените райони.

Наред с плана за увеличаване на зелените площи в Лондон Стратегията за околната среда съдържа и нови инициативи, които трябва да гарантират, че градът ще стане „нулевовъглероден“ до 2050 г. Това включва планове за реформиране на събирането на отпадъци в лондонските квартали и увеличаване на използването на възобновяема енергия в столицата.

Хан планира инсталирането на 100MW нови слънчеви мощности в Лондон до 2030 г. Той каза, че целта ще бъде постигната чрез разгръщане на слънчевата енергия в „Транспорт за Лондон“ и „Голямата лондонска автономна област“. Ще се финансират соларни проекти на общността и ще се създават нови „обратни търгове“, за да се намали цената на покривните соларни инсталации за домакинствата и бизнеса.

„При обратните търгове ние каним хора да ни уведомят дали са заинтересовани да поставят слънчеви панели на покрива си“, обясни заместник-кметът по околната среда Шърли Родригес. „Събираме всичко, събираме цифрите, след това обявяваме търг. Компаниите подават оферти. Така чрез този конкурентен процес се постига намаляване на цената, а накрая се възлага на компаниите да доставят [оборудването]“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*