Учените разбраха какво причинява подводните „магични кръгове“

Инвазивният вид процъфтявя благодарение на замърсяването и климатичните промени

От доста време учените се чудят какво поражда загадъчните подводни „магични кръгове“ в Средиземноморието и Балтийско море. Сега вече е известно как се заражда този феномен по морското дъно – и причината никак не е магична, нито е хубава. Оказва се, че това са „плешиви петна“, лишени от растителност, което се дължи на настъплението на чужд вид. А това може да изложи на опасност цели екосистеми.

В статията „Подводни пейзажи с магични кръгове“, публикувана от Science Advances, ръководителят на изследването Даниел Руиз-Рейнес пише, че нахлуващият инвазивен вид е вкаран в тези зони благодарение на замърсяването на водите и изменението на климата. „Пространствената организация на растителността е ключов фактор при оценката на здравето и функционирането на екосистемите“, пише той. По думитер му, пространствените конфигурации на растителния ландшафт действат като потенциални показатели за климатичните или човешките въздействия върху екосистемата“.

Снимка: Алберто Ромео, CC-BY-SA 2.5

Научното наименование на морската трева е „Posidonia oceanica“, а намаляващото ѝ присъствие показва, че районът, в който се намира, е застрашен. Ако изчезнат големи популации от морска трева изчезнат, от това ще бъде засегната по-голямата екосистема на планетата, заключават изследователите.

За съжаление изглежда, че „магичните кръгове“ са по-разпространени, отколкото предполагаха учените. „Сателитните изображения и сравненията с картографски данни разкриват, че сложните морските пейзажи са богати на ливади с Posidonia oceanica, което предполага, че самоорганизираните модели на подводната растителност могат да бъдат преобладаващи, но до този момент са останали скрити под морето“, пише Руиз-Рейнес. Освен това, тъй като морската трева расте много бавно, загубите са „по същество необратими“.

Използвайки резултати от предишни изследвания и създавайки математически модел, основан на темповете на растеж на морската трева и взаимодействието на подводните растения на дълги разстояния, екипът е определил причината за „магичните кръгове“. Накратко, конкуренцията за ресурси променя динамиката на растежа на морската трева и до голяма степен се диктува от изменението на климата и от замърсяването.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*