Най-големият вело-паркинг в света отваря в Утрехт

И с над 12 хиляди места пак не е достатъчно голям...

Най-големият вело-паркинг в света е готов – той се намира при Централната гара на Утрехт, един огромен комплекс, който през последните години бе ремонтиран из основи. Подземният паркинг за велосипеди е в състояние да подслони 12 500 велосипеда.

Паркирането тук не е роботизирано и автоматизирано – всеки сам намира място за своето колело. Мераклиите да оставят тук велосипедите си могат да карат по рампата, докато открият подходящо място. То е е безплатно за първите 24 часа, а след това “струва по 1,25 евро за дългосрочно паркиране“ (каквото и да значи това).

Според местните специалисти обаче това пространство скоро няма да е достатъчно – 43 процента от пътуванията под 7,5 километра се случват с велосипеди и броят на колоездачите е огромен.

“Ще имаме 12 500 места до края на 2018 г. Но тогава ще трябва да направим някои изследвания и да намерим повече места за колелетата. Това не спира. Оглеждам се наоколо и на всички, които се опитват да намерят пространство, им е трудно,“ казва Даниел Бофи, ръководителят на проекта за реновацията на ЖП станцията.

Снимки: CU2030

1 коментар

  1. Сега се очаква много „велотуристи“ да посетят Утрехт. Явно догодина цената на колелетата много ще падне по нашенските битаци. :)))))

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*