Асфалт от фасове обещава по-малко нагряване

Изследователи от университета RMIT в Австралия са открили нов начин безопасно да се справят с цигарените фасове – запечатват ги в пътната настилка.

Вграждането на угарките в пътната настилка не само е ефективен начин да „изчезнат от погледа ни“. По този начин те няма как да изпускат своите отровни съставки в околната среда. Освен това по този начин се намалява енергията, необходима за направата на пътната настилка.

Водени от главния лектор на RMIT Абас Мохайерани, екипът е провел проучване как асфалтът може да “се възползва” от необичайния строителен материал. Най-напред фасовете се капсулират чрез потапяне в парафин и битум. Това „заключва” токсичните химикали в тях и им пречи да изтекат в асфалта и евентуално в околната среда. След това капсулираните угарки се добавят към горещата асфалтова смес.

Тествайки проби от подобен асфалт, екипът е установил, че материалът не само може да издържа на тежък трафик, но също така е склонен да улавя по-малко топлина от слънцето. Това би могло да помогне за намаляване на ефекта “градски топлинен остров” – нажежаването на черните настилки през лятото, което прави жегата в града непоносима.

“Това изследване показва, че можете да създадете нов строителен материал, докато отървавате околната среда от огромен проблем с отпадъците”, казва Мохайерани. “Цигарените филтри са предназначени да улавят стотици токсични химикали и единствените начини за контролиране на тези химикали са или ефективното им капсулиране за производството на нови леки агрегати, или вграждането им в изпечени глинени тухли”.

Изследването е публикувано в списание Construction and Building Materials.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*