Околната енергия би могла да захранва Интернета на нещата

В съвременния дигитализиран свят все повече сме заобиколени от сензори, камери и всевъзможни комуникационни устройства, които изпращат данни за анализ към различни „облачни“ системи. Тези устройства се нуждаят от енергия, за да работят. Дизайнерите намират нови и нови начини да я извличат от околните източници, вместо да разчитат на батерии или кабелни връзки. Тази седмица Chemical & Engineering News (C&EN), новинарското издание на Американското химическо дружество, се фокусира върху технологиите за добив на енергия и тяхната роля за Интернет на нещата.

Повечето цифрови сензори могат лесно да бъдат свързани към съществуващи електрически мрежи, но това не винаги е практично и удобно, а може да  носи и други неудобства. Батериите, които трябва периодично да се подменят или зареждат, също са неподходящи – например за труднодостъпни места.

За да се отговори на нуждата от по-гъвкави източници на енергия, производителите на устройства се обръщат към енергодобивни системи, които извличат електричество от “свободната“ енергия от околната среда – светлина, топлина или движение. Различните решения включва най-разнообразни техники. Например, малки соларни клетки могат да черпят енергия от светлината, било то естествена или изкуствена; някои решения преобразуват вибрации и натиск в енергия, а за някои приложения топлината на тялото може да е предостатъчна.

Батериите и кабелните връзки едва ли ще изчезнат скоро, прогнозира анализът. Може да се очаква обаче, че този род системи ще могат да се използват заедно с батериите и кабелните връзки, за да удължат живота на сензорите, да осигурят пасивно презареждане и да подобрят енергийната ефективност.

Все пак експертите от сферата на решенията за добив на енергия остават оптимисти. Те казват, че технологията се подобрява и че скоро “ще излети”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*