Дронове засаждат цяла гора от небето – в Мианмар

За една група селяни в Мианмар дроновете не са поредният ексцентричен начин да си направиш селфи – те са важни съюзници в едно тежко и съдбоносно начинание: възстановяването на цяла местна гора – чрез залесяване „от небето“.

Възстановяването на една увредена екосистема е времеемка време и трудна работа, Тя може да отнеме години. Селяните в делтата на река Иравади ръчно са засадили 2,7 милиона мангрови дървета, за да възстановят местните крайбрежни гори, но междувременно не са спрели да търсят по-ефективен начин да свършат работата. Те намерили решението у BioCarbon Engineering – система за залесяване чрез дронове, която засажда по 100 000 дървета за един ден.

За да посадят толкова много дървета, дроновете първо подготвят работата. Те прелитат над земята и картират релефа.

После на тази база се подбират най-добрите места за засаждане. Втора вълна дронове полита над терена и „стреля“ семенни шушулки в земята, в съответствие с изчисленията, направени от предишните безпилотни апарати.

Проектът за засаждане би трябвало да започне през септември, покривайки около 250 хектара с 1 милион нови дървета, в допълнение към 750-те хектара, които вече са засадили селяните. Ако всичко върви по план, в крайна сметка BioCarbon Engineering ще помогне да се засадят до 1 милиард дървета в района.

Младата фирма работи съвместно с Worldview International Foundation – неправителствена организация, която управлява проекти за засаждане на дървета.

В Мианмар мангровите дървета са особено важни, тъй като те помагат да се осигури екосистема, в която да живеят местните риби, и защитават бреговете от бури. Възстановяването на дърветата ще има роля за защитата на уязвимите хора, живеещи в крайбрежните райони.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*