Южна Австралия строи и термална соларна електроцентрала

Австралийският щат, който стана известен с изграждането на мащабна акумулаторна система от ютилити клас от Тesla, се зае с нов ВЕИ проект: термална соларна електроцентрала, струваща 650 млн. австралийски долара. Тя следва да да замени една електроцентрала на въглища.

Оборудването с мощност 150 мегавата (MW), разположено в град Порт Августа, ще е вторият мащабен проект за възобновяема енергия, планиран за Южна Австралия. През юли Tesla подписа с този щат договор за инсталиране на най-голямата в света литиево-йонна батерия. Това, според експертите, ще бъде „лакмус“ за надеждността на мащабното батерийно съхранение на енергия от възобновяеми източници.

Калифорнийската SolarReserve пък ще изгради термоелектрическата централа, която по план трябва да заработи след около три години. Стандартният й капацитет при нормални условия ще бъде 135 MW, с възможност за надвишаване на това по време на вечерното пиково потребление и при благоприятни условия, според SolarReseve.

Топлинните слънчеви инсталации използват огледала, за да концентрират слънчевата светлина върху кула, която загрява разтопена сол, за да генерира енергия. Така може да се произвежда електричество до осем часа след залез слънце. Изграждането на електроцентралата трябва да започне през 2018 г.

През последните три години Южна Австралия активно работи за мигрирането от електроцентрали, захранвани с въглища, към енергия от вятър, слънчева енергия и газ. Особено голям напредък има щатът в посока вятърна енергия – тя вече доставя 40% от енергията на щата.

Тази посока на развитие е приветствана от еколозите, но критиците твърдят, че преминаването към възобновяема енергия прави щата уязвим на прекъсвания на електрозахранването. Австралийският премиер Малкълм Търнбул пък нарече амбициите на щата „идеология и идиотщина в еднаква степен“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*