Тръмп наредил на служителите да казват „крайни метеорологични условия“ вместо „климатични промени“

Американските държавни служители са инструктирани да променят терминологията, която използват при обсъждането на изменението на климата. В електронни писма, които бяха огласени от „The Guardian“, на американското министерство на земеделието (USDA) е наредено да се избягва терминът „изменение на климата“ и вместо това да се използва изразът „крайни метеорологични условия“. Адвокатът на Центъра за биологично разнообразие Мег Таунсенд коментира, че това разкрива „активната цензура [на президента] върху науката в името на неговата политическа програма“.

Американското селско стопанство генерира около 15% от емисиите на страната, според „The Guardian“. Затова е особено важно именно ведомството, което контролира земеделието, да обръща внимание върху с изменението на климата. Вместо това обаче новият американски президент настоява служителите да променят изказа си относно този феномен.

В електронно писмо от 16 февруари Бианка Мьобиус-Клюн, директор на поделението на USDA „Дирекция за опазване на природните ресурси“ изпраща подробни инструкции какви изказни средства персоналът трябва да избягва и какви би трябвало да използва. Така например „адаптиране към изменението на климата“ следва да се замени с „устойчивост към крайните метеорологични условия“. „Намаляване на парниковите газове“ следва да се избягва за сметка на „изграждане на органична почвена материя, увеличаване на ефективността при използването на хранителни вещества“. „Улавяне на въглерод“ следва да се се замени с „изграждане на оганична почвена материя“. Мьобиус-Клюн казва в електронната поща, че „няма да се промени моделирането, а само как говорим за него“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*