Китайски изследователи разработват гъвкави батерии, които могат да се захранват от потта

Докато светът се пренасочва към нова енергийна икономика, изследователите разкриват нови и нови методи за събиране на енергия от околните „ежедневни“ източници. Изследователски екип в Китай е създал нова батерия, която може да бъде използвана безопасно в носими или имплантируеми устройства, благодарение на използването на соли на електролити на базата на соли. Този пробив може драстично да подобри качеството и безопасността на медицинските технологии, зависещи от батериите, и дори да проправи пътя за гъвкави устройства, захранвани от … пот.

За да бъдат ефективни, имплантируемите и носимите батерии трябва да бъдат гъвкави, така че да позволят функционално огъване. В досегашните разработки такива батерии обикновено включват токсични химикали, които са там, за да служат като електролити. Новата батерия използва безвредни електролити като натриев сулфат и физиологичен разтвор. Тъй като потенциалното им изтичане не буди безпокойство, то дизайнът на батерията не изисква допълнителен материал, който да предпазва хората от досег с електролита, и съответно батерията е значително по-малко обемиста.

Едно особено интересно приложение на батерията на базата на сол е идвеята тя да захранва персонални електронни устройства по време на треировка, бидейки способна да осигурява електричество от поттра. Изследователите отбелязват също, че батериите имат забележителна способност да превръщат разтворения кислород в хидроксидни йони, които могат да се окажат полезни за медицински приложения.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*