Великобритания ще изисква зарядни устройства за ЕПС на всички големи бензиностанции

Великобритания одобри нов закон, който изисква всички големи бензиностанции и магистрални центрове за авто-услуги да инсталират зарядни устройства за електрически превозни средства.

Законът за автоматизираните и електрическите превозни средства, който бе обявен по време на парламентарната реч на кралицата, задължава правителството да работи за подобряването на инфраструктурата за зареждане на електромобили в страната. Той изисква пунктовете за зареждане да бъдат лесни за достъп, да работят безпроблемно в Обединеното кралство и да съответстват на еднакви технически и оперативни стандарти.

Според авто-медии като Auto Express, обществената инфраструктура за зареждане в Обединеното кралство „изпитва трудни времена“, тъй като не смогва да поддържа темпото на навлизане на електромобилите. Наскоро оповестено проучване разкрива, че притежателите на електрически превозни средства са се увеличили 2 254 през 2012 г. до цели 85 983 в края на 2016 г. В същото време броят на зарядните станции на Острова е нараснал доста по-малко: от 2 883 до 11 736 през същия период.

Според Европейския парламент, трябва да има поне едно зарядно устройство за всеки 10 електрически автомобила на пътя, за да може електромобилите да станат жизнеспособна алтернатива. Към момента съотношнението е 7,32. Изискването на всички големи бензиностанции да инсталират устройства за за зареждане на ЕПС със сигурност ще подобри баланса между брой електрмобили и брой зареждащи устройство.

Разбира се, важно е публичните инвестиции в зарядна инфраструктура да бъдат „засрещнати“ от съответстващ обем частни инвестиции в зарядни системи, напомнят местните експерти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*