Германия все пак ще стигне до забрана на дизеловите двигатели

Усилията на Германия да преодолее „дизеловия скандал“ в страната бяха посечени от нов удар във вторник, след като прокурорите разшириха разследването срещу Volkswagen, а ключова екологична група заяви, че стъпките, предложени от производителите на автомобили за намаляване на замърсяването, си остават неадекватни.

Дойче Умвелстхилфе (DUH) – лобистка група, която се застъпва за забрана на замърсяващите автомобили – заяви, че предложенията за намаляване на дизеловите емисии, които бяха договорени на високо равнище през този месец, са недостатъчни. Няма друга алтернатива, освен забраната на дизеловите двигатели със съдебно решение, в 16 града, каза шефът на DUH Юрген Реш.

Канцлерът Ангела Меркел, която се кандидатира за четвърти мандат в изборите на 24 септември, заяви за пръв път тази седмица, че Германия в крайна сметка ще трябва да забрани новите дизелови автомобили, следвайки лидерските действия на други европейски държави.

Германският прокурор по делото на Volkswagen потвърди във вторник, че вече 38 са хората, включени в разследването на измамите и подвеждащата реклама в скандала „дизелгейт“, почти две години след началото на случая през септември 2015 г. Прокурорите искат да разберат каква роля са играли служителите на компанията, използвала нелегален софтуер за управление на двигателя, който да помага на колата да „разбира“ кога е подложена на тестове за замърсяване, и манипулира резултатите й. По-рано този месец прокурори от Мюнхен съобщиха, че поделението за луксозни автомобили на компанията – Audi – също вече е част от разследването за манипулирането на дизеловите емисии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*