ЕС: Програмата за изследвания не бива да има съкращения от 2020 г.

Изследванията трябва да бъдат единствената програма на Европейския съюз, спасена от съкращаване на разходите в периода след 2020 г. Това каза шефът по бюджета на Комисията Гюнтер Йотингер, докато Брюксел търси начини за покриване на „дупката“, която се отвори в бюджета на ЕС с излизането на Обединеното кралство.

До средата на следващата година, т.е. 2018 г., Комисията трябва да публикува предложение за бюджетните планове на ЕС за следващия финансов период, който започва през 2021 г.

„Няма гаранция, че която и да е програма ще избегне съкращения“, каза комисарят по бюджета и човешките ресурси. „Но ако има вариант, би трябвало да се избягват съкращенията за [изследвания]“.

Подкрепата на Йотингер за запазване на разходите за научноизследователска и развойна дейност в девета рамкова програма, която ще наследи програмата „Хоризонт 2020“, е стимул за изследователите в критичен момент, когато всички приносители в на ЕС се опитват да предотвратят големия удар от „Брекзит“. Излизането на Обединеното кралство от ЕС през март 2019 г. ще създаде финансов недостиг от около 16% в общия бюджет на ЕС, или 10-11 млрд. евро годишно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*