Евтина батерия генерира енергия от капка слюнка

Освен, че подпомага храносмилането, слюнката можела да захранва и батерии! Изследователи от университета „Бингхамтън“ откриха това, докато изобретяват малка батерия на хартиен носител, която генерира енергия, когато се смеси с капка слюнка. Батериите, които приличат на малки микробни горивни клетки, са евтини и могат да се използват при природни бедствия и на отдалечени места, където достъпът до електричество е труден (ако не и невъзможен). В резултат на това може да се подобри достъпът до медицински грижи в отдалечените райони.

Главният асистент Сеокюн Чой от Университета „Бингхамтън“ а електрически и компютърни науки е прекарал последните пет години в разработването на микро-енергийни източници. Неговата крайна цел е да намери начин да се правят медицински диагностични тестове в регионите, засегнати от най-голяма бедност. Накрая той успял да направи батерии, базирани на хартия.

„Производството на микроелектрическа енергия на поискване е много необходимо, особено за диагностични приложения в развиващите се страни“, казва Чой. „Обикновено тези приложения изискват само няколко десетки микровата мощнос за по няколко минути. Но комерсиалните батерии и други подобни технологии за събиране на енергия са прекалено скъпи. Също така те представляват проблем за чистотата на околната среда“.

Батериите съдържат студено-изсушени екзоелектрогенни клетки, които генерират енергия при добавянето на слюнка. Изненадващо, само с една капка слюнка хартиените батерии могат да произведат достатъчно енергия за рботата на биологични сензори с ниска мощност за няколко минути.

„Eureka Alert“ съобщава, че ползата от лиофилизирането (студеното сушене) на клетките е, че те могат да бъдат съхранявани дълго време преди употреба. Това означава, че могат да бъдат съхранявани в медицински клиники по целия свят. Допълнително удобство е, че необходимата биологична течност (слюнка) може лесно да се „добие“ навсякъде, по всяко време.

Понастоящем батерията може да произвежда само няколко микровата мощност на квадратен сантиметър. Въпреки това Чой и неговите колеги вярват, че тя може да бъде значително по-сериозна и работят върху подобряването на резултатите.

Проучването им бе публикувано в Advanced Materials Technologies.

Снимка: Университета „Бингхамтън“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*