Приватизацията на обществените услуги се оказва неуспешна

Засилва се глобалното движение на общностите и градовете, които възстановяват контрола си над енергията и водоснабдяването, които ползват. Немското движение на енергийните сдружения е водещ ролеви модел. Той обаче далеч не е единственото вдъхновение за отказа от приватизация на комуналните дейности. Това е изводът на американския Трансионален институт (TNI) в неговия наскоро публикуван доклад „Възстановяването на обществени услуги: как градовете и гражданите преобръщат приватизацията“.

През 90-те години комунизмът умря. Приватизацията дойде на мода. По целия свят политици и бизнес-лидерите уверяваха обществеността, че компаниите могат да предоставят основните комунални услуги с по-добро качество и при по-ниски разходи. Много от тези фирми получиха концесии и договори за по 20 или повече години. Сега обаче много общини решават да не подновяват договорите с доставчиците на услуги от частния сектор. Вместо това гражданите връщат контрола в свои ръце.

Докладът на TNI изрично препоръчва на общините да използват този хоризонт на планиране, за да се подготвят.

„От стратегическо значение е за градовете да прекарат няколко години в подгортовка за прехода, докато чакат да изтекат договорите с частния сектор. В 20% от случаите (134) частните договори биват прекратени в рамките на периода на договора, което е много по-трудно и като цяло противоречиво“, гласи докладът. В някои случаи е необходимо да се предприемат бързи действия, тъй като се изисква незабавна реакция (например ренационализирането на японския ядрен оператор TEPCO). Други ренационализации, случили се в Латинска Америка, са в сектори, вариращи от пенсионните фондове до пощенските услуги и въздушния транспорт. Общото за всички тези събития е участието на общините с фокус върху общественото благосъстояние и демократичния контрол, тъй като фокусът върху печалбите в частния сектор води до нежелани резултати. Всъщност, както анализът показва, основният двигател за ренационалнизацията в Латинска Америка е недоволството от услугите, предоставяни от компаниите.

Докладът обхваща 835 примера за (ренационализация на комуналните дейности в световен мащаб от 2000 г. насам. Цели 347 от тях са Германия! От тях 284 са свързани с енергетиката.

Във Франция пък проблемът до голяма степен е бил във водоснабдяването. Когато столицата Париж решава да си върне водоснабдителните услуги, тя дава пример за много други френски градове. Докладът установява, че френските градове „с най-евтини ценови ставки за водата са почти всички управлявани от публични органи, а най-скъпите са главно управлявани от частни фирми, пише Ройтерс.

Германия е лидер в ренационализирането на енергийния сектор, сочи още анализът. Най-известният пример е Хамбург, град с около 1,5 милиона души. През 2013 г. Неговите граждани гласуват да „отнемат“ електрическата мрежа от датския гигант Dong Energy.

Изследване, публикувано през 2016 г. от германския институт за икономика DIW, дава по-нюансирани констатации за комуналните услуги в Германия. Изследователите не откриват значителна разлика в икономическата ефективност. Вместо това обаче има голяма разлика по отношение целите: фирмите от частния сектор се съсредоточават върху печалбата за акционерите, докато общинските предприятия се опитват да предоставят по-качествени услуги и да реинвестират печалбите. С други думи, разликата е между ползите за акционерите и ползите за потребителите. Това, което гражданите искат, е печалбите да се връщат при гражданите, а не да се изпращат в централите на частните инвеститори.

Като цяло проучването установява, че ренационализацията е много по-широко разпространена, отколкото е известно, и тя все повече е местна реакция на строгите икономии. Проучването твърди, че локалната собственост често е по-добро решение от приватизацията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*