Fiat Chrysler се присъединява към алианса за автономни коли BMW-Intel

Fiat Chrysler ще се присъедини към алианса, воден от BMW, за разработване на автономни автомобили. С това още повече се засилва надпреварата сред производителите на автомобили и технологичните компании, търсещи начин да развият „робо-таксита“, които могат да обслужват хората на повикване. Пазарът се развива бързо и може да струва 2 трилиона долара към 2030 г., според консултантите McKinsey.

Fiat Chrysler (FCA) заяви, че планира да пусне технология за автономни коли до 2021 г. Това съответства на времевата рамка, определена от други, конкурентни компании, за разработване на самоуправляеми автомобили.

BMW и нейните партньори Intel и Mobileye заявиха, че FCA ще внесе „инженерингова и друга експертиза в обединението, проправяйки пътя към създаването на платформа за автономни автомобили, която и други автомобилни производители биха могли да възприемат“. В обединеното участват още Delphi Automotive и Continental.

Автомобилните производители търсят начини за съюзяване, за да споделят помежду си високите разходи за разработване на автономни автомобили. Според консултантската фирма Frost & Sullivan, този род превозни средства ще съставляват около 10-15% от автомобилите в Европа до 2030 г.

FCA е част и от друг съюз за развитие на колите с автономно управление – този на поделението за безпилотни коли Waymo на Alphabet. Техните модели са базирани на хибридните миниванчета на Chrysler Pacifica.

Консорциумът BMW-Intel неотдавна обяви, че е на път да пусне 40 безпилотни тестови превозни средства на пътя до края на 2017 г. Те ще изследват и опита на 100 тестови превозни средства, които ще бъдат пуснати от Mobileye в Съединените щати по-късно тази година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*