Зелена светлина за най-голямата слънчева ферма в Шотландия

Шотландски градски съвет тази седмица даде разрешение за строежа на най-голямата слънчева ферма в страната – проект с мощност 20MW, който ще се намира близо до Укрухарт в Морейшир, Северна Шотландия. Слънчевата ферма ще бъде изградена на площ от 47 хектара. Тя ще се състои от около 80 000 фотоволтаични панела. Размерът е доста по-голям от сегашния „гигант“ – най-големия слънчев масив в Шотландия, а именно 13-мегаватовата соларна ферма в Ерол Естейт в Пъртшир.

Разработчиците – базираната в Бристол „Елгин Енерджи“ – настояват, че размерът на масива няма да компрометира екологичната обстановнква в региона. Централата ще е оградена с жив плет, а в нея ще се пускат домашни животни да пасат – например кози.

Градският съвет, който одобри плана, заяви, че преди да започне изграждането на соларния парк Елгин Енерджи ще трябва да представи проект за план за извеждане от експлоатация на обекта след 30 години, когато ще изтече неговото разрешително. Наред с това фирмата ще трябва да разработи и „план за управление на местообитанието“. Това трябва да стане, преди строителството на масива да започне.

Обещанието за изобилна чиста енергия, съчетано със строгия контрол от страна на Съвета по отношение на условията за разрботване, накара общинския съветник Клеър Фейвър да обяви проекта за „печеливш за всички страни“. „Значително количество възобновяема енергия ще бъде генерирана от тази слънчева ферма през следващите 30 години“, каза тя в изявление. „Възможността да продължим да използваме земята за паша, заедно с плана за управление на местообитанията ще поддържат и подобряват разнообразието от биологични видове в и около мястото. Виждам това като печеливша ситуация“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*