Наземната вятърна енергия в Германия поевтиня с 25% от май до август

Цената на вятърната енергия от назвемни ветроенергийни паркове продължава да пада рязко, като най-новите резултати от последния търг в Германия предполага, че разходите за нови проекти са намалели с четвърт от май насам.

Резултатите от последния немски държавен търг за нови проекти за вятърна енергия разкриха, че цената на киловатчас е намалявал от 5,71 евроцента през май до 4,28 евроцента сега, през август. Резултатите бяха публикувани от регулатора Bnetza във вторник. Те показват и, че Германия е издала лицензи за 1 GW нови наземни ветроенергийни мощности.

Търгът е вторият по нова система за лицензиране, въведена тази година, за да засили конкуренцията между разработчиците и да намали още повече разходите за вятърна енергия. Вместо да договаря фиксирана цена, новият режим осигурява лицензи само за проектите, които приемат възможно най-ниската субсидия в рамките на определен капацитет.

Около 90% от печелившите оферти идват от граждански групи, които са облагодетелствани от новата система.

„Вторият кръг на търговете се характеризира с висока конкуренция“, заяви президентът на Bnetza Йохен Хаман в изявление. „В сравнение с първия кръг, средната цена, при която ще се договорят, проектите, е намаляла с повече от един евроцент на киловат час.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*