Норвегия е близо до това да стане първото „напълно електрифицирано общество“ на планетата

Норвегия има и възобновяемите ресурси, и политическата воля да се превърне в първата страна в света, която използва изцяло чиста електроенергия за своите енергийни нужди. Това показва нов доклад на Energi Norge – неправителствена индустриална група, представляваща норвежките електроенергийни компании, съобщава euractiv.com. “Нашата цел е Норвегия, на базата на своите водноелектрически ресурси и по-доброто сътрудничество между бизнеса и властите, да стане първото изцяло електрическо общество в света до 2050 г.“, каза Оруф Улсет пред Норвежката информационна агенция НТБ.

Норвежките неотдавна съобщиха, че продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене ще бъде преустановена до 2025 г Този ход бе откопиран в други европейски страни като Франция и Обединеното кралство.

Наред с това Норвегия иска да увеличи броя на електрическите автомобили по пътищата си, които вече са над 100 000. Правителството е въвело политики, които да насърчават това. Те включват освобождаване от данъци за наетите електромобили, разрешение собствениците на електрически превозните средства да използват безпрепятствено и безплатно автобусните ленти, платените пътища и фериботите.

Продажбите на електрически автомобили представляват 22% от авто-пазара на страната през 2015 г. Очаква се този дял да нарасне до 30% до края на следващата година. Въпреки това Energi Norge предупреди, че преобразяването на автопарка в Норвегия ще се нуждае от “значителни усилия в транспортната индустрия”.

Норвегия си е поставила амбициозни цели в рамките на директивата за европейската директива “чиста енергия за транспорта”, която призовава за “подходящ брой обществено достъпни точки за зареждане“. Осло се надява да разполага с едно зарядно на всеки десет коли. Това означава, че страната ще се нуждае от около 25 000 зарядни станции до 2020 г.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*