Изследователи от Харвард: Exxon е подвела обществеността относно науката за климата

Двама изследователи от Харвардския университет заявиха в проучване, публикувано в сряда, че са събрали научни данни, доказващи, че Exxon Mobil е направила “изрични фактически мисинтерпретации” в рекламите си във вестниците, предавайки своите виждания за петролната индустрия и науката за климата.

В статията си в журнала “Писма относно екологичните изследвания” Джефри Супра и Наоми Орекс от Харвард са изследвали 187 документа, включително вътрешни писма, рецензирани статии от учени от Exxon и реклами в Ню Йорк Таймс – платени реклами в стила “мнение на специалиста”. Учените казват, че са използвали социално-аналитичен метод, за да превърнат изявленията в документите в конкретни точки с данни, които биха могли да бъдат преброени и сравнени помежду си.

Суран и Орекс заявяват, че още през 1979 г. учените от Exxon признават, че горенето на изкопаеми горива прибавя повече въглероден диоксид към атмосферата и предизвиква повишаване на глобалните температури. Ала позицията на фирмата в рекламите из вестниците остава доста по-различна, като последователно се подлагат на съмнение тезите на науката за климата.

Говорителят на Exxon Скот Силвестри заяви, че проучването на изследователите е “неточно и абсурдно” и че целта им е да опетнят репутацията на компанията за сметка на акционерите. “Изявленията ни са в съответствие с нашето разбиране за науката за климата”, каза той.

В интервю във вторник Орескес каза, че стимулът за проучването дошъл от отговорите на Exxon на публикациите в InsideClimate News и Los Angeles Times от септември 2015 г. и октомври 2015 г., в които сетвърди, че учените на Exxon отдавна са знаели за опасностите за климата, свързани с изкопаемите горива.

“Обвиниха журналистите,че са си подбрали каквото им харесва,” каза Орескес в отговор към Говорителят на Exxon Скот Силвестри заяви, че проучването на изследователите е „неточно и абсурдно“ и че целта им е да атакуват репутацията на компанията за сметка на акционерите. „Изявленията ни са в съответствие с нашето разбиране за науката за климата“, каза той.

В интервю във вторник Oreskes каза, че стимулът за проучването идва от отговорите на Exxon на докладите в InsideClimate News и Los Angeles Times през септември 2015 г. и октомври 2015 г., че учените на Exxon отдавна са знаели за опасностите, свързани с изкопаемите горива, Земния климат. “Те също така публикуваха и набор от документи на своя уебсайт. После казаха: “Прочетете документите и преценете сами”. Сметнахме, че това е отлична възможност”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*