Audi се съюзява с Hanergy, за да прави соларни покриви за автомобили

Thin-film solar cells in panoramic glass roofs of Audi models: Audi and Alta Devices, a subsidiary of the Chinese solar-cell specialist, Hanergy, are working together on this development project. With this cooperation, the partners aim to generate solar energy to increase the range of electric vehicles.

Германският авто-производител Audi се е амбицирал да стане лидер в автомобилите, задвижвани от слънцето. Компанията сключи споразумение с китайския соларен гигант Hanergy за проектиране на слънчев покрив за коли.

Съгласно договора Audi ще си партнира с Alta Devices, американското поделение на Hanergy, да създаде прототип на панорамен стъклен капак с интегрирани слънчеви клетки до края на годината. Енергията от покрива ще бъде използвана за увеличаване на пробега на електромобилите на Audi.

“Пробегът на електрическите автомобили играе решаваща роля за нашите клиенти”, казва д-р Бернд Мартенс, член на управителния съвет на борда на Audi, в изявление. “Заедно с Alta Devices и Hanergy планираме да инсталираме иновативни соларни технологии в нашите електрически автомобили, които да удължават пробега и да са устойчиви”.

Соларната технология на Alta Devices ще се използва за покриване на почти целия покрив на подобен автомобил с клетки за слънчева енергия, които да захранват различни системи в колата -например климатика и отопляемите седалки, които понастоящем са допълнително натоварване за батериите на ЕПС.

Соларната енергия може да се използва и директно за самото електрическо задвижване на електромобилите – развитие, което Мартенс описва като “крайъгълен камък” за постигане на устойчива, нулевоемисийна мобилност.

Автомобилни компнии, университети и новостартиращи фирми по света изследват потенциала за слънчева енергия в автомобилите от немалко време.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*