В САЩ заведоха второ дело срещу Tepco заради аварията във Фукушима

Tokyo Electric Power Co Holdings заяви в четвъртък, че е обект на втори съдебен процес, заведен в съд в САЩ, който търси 5 млрд. долара компенсация за ядреното бедствие във Фукушима през 2011 г.

Делото, заведено от 157 души, изисква сумата за създаване на компенсационен фонд за разходите за медицински тестове и лечение, които – според тях – са нужни след усилията им да подкрепят възстановяването от второто най-тежко ядрено бедствие в света.

Предприятието, известно като Tepco, е обвинено за неправилно проектиране, изграждане и поддръжка на електроцентралата. Ищтците претендират за обезщетение за физически, умствени и икономически щети. Делото датира от 18 август 2017 г. То е заведено в Южния окръжен съд в Калифорния.

Tepco е засегната от множество съдебни дела заради ядрената авария в електроцентралата Фукушима Дайичи през март 2011 г. Тогава цунами удари АЕЦ-а и предизвика стопяването на реакторите.

Радиацията принуди 160 000 души да напуснат домовете си. Много от тях така и не се завърнаха. Унищожени бяха не само селищата, но и много местни бизнеси, рибарството и селското стопанство в района.

През юни американски федерален разреши на група военнослужещи от САЩ да заведат дело срещу Tepco заради излагането на радиация, което според тях се е случило по време на усилията за възстановяване на района.

Tepco не разясни дали двете дела са свързани със същите ищци.

Наред с всичко това акционерите на Tepco също съдят изпълнителните директори на компанията за рекордните 5,5 трилиона йени (67,4 милиарда долара) в дългосрочен план. В това дело бившият председател на компанията и изпълнителните директори се явиха в съда през юни, за да отговорят на обвиненията за професионална небрежност. Те настояха, че са невинни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*