Едрогабаритни отпадъци се изхвърлят до контейнерите, но по график

Едрогабаритните отпадъци, т.е. мебелите (столове, маси, легла, дивани и т.н.) в Столичната община се събират и транспортират по график, така че всеки може да изхвърли обемистите стари вещи до контейнерите за смет в определените от разписанието дни. Графикът е различен за 24-те административни райони на София. Той може да бъде проверен тук. Информация за графиците може да бъде намерена и на телефонния номер на Оперативния център на Столичен инспекторат 02/987 5555.

Едрогабаритните отпадъци трябва да бъдат изхвърляни до съдовете за смет, но само на съответните дати, определени за съответния район, поясни директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева в интервю пред БТА. Тя уточни, че камионът, който събира едрогабаритните отпадъци, е различен от тези, които събират боклука от контейнерите. Мястото, където се откарват едрогабаритните отпадъци, не е заводът за отпадъци, а лицензираното депо “Враждебна”, информира Георгиева.

Много хора оставят едрогабаритни отпадъци до контейнерите и изобщо не се интересуват от графика за извозване, посочи Георгиева. Тя подчерта, че в София има над 21 000 контейнера за отпадъци и не може във всеки момент да се очаква, че фирмите ще ги извозят в същия ден, когато човек е изхвърлил отпадъка.

Важно е да се знае, че печките и хладилниците не са едрогабаритни отпадъци – те спадат към категорията „излязло от употреба електронно и електрическо оборудване“ (ЕЕО), което не се оставя до контейнерите за смет, а се извозва от специализирани фирми за ЕЕО.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*