Кения въвежда най-суровия закон за найлонови торбички в света

Кения е била голям износител на найлонови торбички в миналото – но сега страната се разправя с пластмасовото замърсяване чрез най-суровия в света закон за тях. Кенийците, които продават, произвеждат или просто използват найлонови торби биха могли да получат глоба от 40 000 долара или лишаване от свобода до четири години.

Законът на Кения за пластмасовите торбички влезе в сила тази седмица. Според Ройтерс, източноафриканската страна се присъединява към над 40 държави по света, в които са забранени, частично забранени или обложени с тежък данък найлоновите пликове за еднократна употреба. Според новия закон на Кения, полицията може да санкционира всяко лице, носещо такъв вид торбичка, въпреки че министърът на околната среда Юди Уачунгу заяви пред Ройтерс, че изпълнението на закона първоначално ще даде приоритет на доставчиците и производителите – и че обикновеният човек „няма да бъде наранен“.

Над 10 години бяха нужни на Кения за приемането на този нов закон – в това число три неуспешни опита. Естествено, не всички са доволни. Асоциацията на производителите в Кения заяви, че 176 фирми ще трябва да затворят заводите си, като ще бъдат загубени около 60 000 работни места.

Други хора обаче посочват екологичните разходи от употребата на найлоновите торбички. Тяхното разграждане отнема между 500 и 1000 години. Поради това напоследък найлонови пликчета биват откривани къде ли не, включително във вътрешностите на говеда, предназначени за консумация от човека. В кланиците в Найроби у някои от кравите са откривани по 20 торби – в стомасите им. Окръжният ветеринар Мбути Кинянджуи каза: „Това е нещо, което не бяхме виждали преди 10 години, но сега е почти ежедневно“.

Веригите за супермаркети в Кения като Nakumatt и Carrefour вече започнаха да предлагат платнени чанти като алтернатива на найлоновите пликове за клиентите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*