Безпилотни камиони „могат да намалят замърсяването и емисиите“

Технологията за безпилотно управление на камиони може да донесе радикално подобрение на горивната ефективност, намаляване на емисиите и редуциране на замърсяването. Това става възможно, когато се движат конвои от тежкотоварни камиони, които ускоряват, спират и се управляват синхронизирано помежду си и съобразно другите превозни средства. Технологията ще бъде изпитана от британското Министерство на транспорта чрез мащабен проект на стойност 8,1 млн. лири.

Опитните проучвания ще имат за задача да тестват конвои от по три тежкотоварни автомобила, пътуващи заедно със синхронизирано ускорение и спиране, контролирани от водещото превозно средство. Въпреки това, според ведомството, всички камиони винаги ще имат шофьор, готов да поеме контрола по всяко време.

Очаква се проучванията да започнат по британски пътища до края на следващата година. Технологията може да има големи предимства за водачите на лични автомобили и за бизнеса във Великобритания, смятат в министерството и се надяват тестовете да са успешни. Огромни ползи ще има и за околната среда и качеството на въздуха. „Редица камиони, които се движат заедно, се възползват от това, че предният камион изтласква въздуха, което прави превозните средства в конвоя по-ефективни, намалява емисиите и подобрява качеството на въздуха“, обясни DfT.

Подобни проучвания вече са успешно провеждани в Европа и Съединените щати, но Във Великобритания задачата на тестовете е да докаже и безопасността на технологията.

Проучванията ще се провеждат на три етапа. Първата фаза се фокусира върху възможността за приложение на технологията върху главните пътища в Обединеното кралство. Първоначалното изследване, базирано на тестовете, ще помогне да се определят подробности като разстоянието между превозните средства и това на кои пътища могат да се провеждат тестовете.

Проучването ще се проведе от Лабораторията за изследване на транспорта (TRL) при транспортното министерство. То започва след финансирано от правителството проучване за осъществимост, което препоръча тестови изпитания за проучване на ползите и жизнеспособността на системата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*