Renault-Nissan и китайската Dongfeng ще правят заедно е-автомобили

Автомобилните компании Renault и Nissan ще разработват електрически автомобили съвместно с китайски партньор – държавна фирма – включвайки се в серията от новозараждащи се връзки между световните автомобилни марки и местните партньори на най-големия пазар на електрически автомобили в света. Предприятието Dongfeng Motor Corp. се стреми да разработи електрически автомобил, базиран на SUV платформата на Renault и Nissan, обявиха от компанията във вторник. Производството трябва да започне през 2019 г.

Глобалните производители на автомобили инвестират сериозно в разработването на електрически автомобили за Китай, отговаряйки на нарастващото търсене и държавния натиск върху индустрията за ускоряване на технологичното развитие. Местните влсти виждат електричеството като обещаваща индустрия и същевременно начин за осигуряване на чист въздух в градовете, задушавани от смог в момента. За целта вече има субсидии за купувачите на електромобили, а в моменте се обсъжда и квотна система, която ще изисква автомобилните производители да изпълнят цели си за производство на електрически автомобили – или да купуват кредити от конкуренти, които ги произвеждат. Продажбите на чисто електрически и хибридни автомобили в Китай са нараснали с 50% през миналата година спрямо 2015 г. до 336 000 автомобила. Това е 40% от световното търсене.

Самата Dongfeng сглобява автомобили за Nissan, Kia и други чуждестранни марки и притежава дял от френския PSA Peugeot Citroen.

„Създаването на новото съвместно предприятие с Dongfeng потвърждава общия ни ангажимент да развием конкурентни електрически превозни средства за китайския пазар“, заяви Карлос Гон, председател и главен изпълнителен директор на съюза Renault-Nissan.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*