Строят „устойчива енергийна кула“ в Хайделберг

Динамична нова икона на устойчивата енергия се надига в Хайделберг, Германия. „Лаборатория за визуална архитектура“ (LAVA) даде ход на нова кула за съхранение на енергия за Stadtwerke Heidelberg (SWH), която ще бъде най-високата сграда в Хайделберг и ще символизира прехода на града към възобновяеми енергийни източници. Проектирана да замени съществуващ газов резервоар, новата кула ще бъде обвита в динамична многопластова фасада, съставена от „енергийни бримки“, за да направи възобновяемата енергия видима за обществеността.

56-метровият център за съхранение на енергия с капацитет 19 500 кубически метра ще бъде придружен от парк от 10 000 квадратни метра. И двете следва да бъдат завършени в средата на 2019 г. Слънчева и вятърна енергия ще подгряват водата, топлнната енергия от която ще се продава.

Този „магазин за знания“ ще замени предишния газов резервоар, символ на енергийната политика на 50-те години на миналия век“, заяви Тобиас Уулис, директор на LAVA. „Формално – и геометрично – новият резервоар за вода няма да бъде много по-различен от своя предшественик. Така че това поставя предизвикателство пред нас: как могат параметрите на енергийната регенерация, децентрализация, работа в мрежа, гъвкавост и адаптивност да станат видими в дизайна на външната обвивка? Как може една адаптивна, динамична система да се произвежда без изключителен технически контрол? Нашата задача беше да трансформираме голям тежък промишлен резервоар в динамичен обект“.

Обновената кула се състои от многопластова фасада със спирална стълба, която обвива вътрешен изолационен слой панели от минерална вата, оцветена в различни нюанси на синьото. Кабелна мрежа, монтирана между пръстеновидните опори, създава външната фасада. Около 11 000 плоскости от неръждаема стомана с диамантена форма – толкова, колкото са и домакинствата, снабдявани с енергия от мрежата – покриват структурата и могат да се въртят до 45 градуса хоризонтално при вятър. През нощта вътрешната обвивка на кулата е осветена от светодиоди в синьо, зелено и бяло, което означава пълнене или изпразване на резервоара за вода.

Обществено достъпна, кулата ще разполага с два асансьора и помещения за събития на покрива, бистро и тераси с изглед наоколо.

    

Рендери: LAVA

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*