Днес започва високопланинското „Чистене 2017“

Традиционното почистване на защитени територии, организирано от Екологично сдружение „За

Земята“, започва днес в Национален парк „Централен Балкан“ и Природен парк „Българка“. Едноседмичната доброволческа инициатива се провежда в периода 04 – 10 септември. За участие в кампанията са се записали 70 души от цялата страна.

Посланието на кампанията – „Боклукът в раницата“ – цели да насочи вниманието не само към почистване на вече изхвърлените сред природата отпадъци, но и да събуди по-отговорно отношение към планината и природата.

Дейностите старират на хижа „Независимост“. След това чистенето преминава през хижите „Мазалат“ и „Триглав“. Тази година едно от предизвикателствата е да се почисти и местността „Узана“, която през летния сезон е силно посещавана от туристи, поради което замърсена с отпадъци, оставащи след тях. От „За Земята“ са осигурени работни ръкавици, чували, места за палаткуване и вегетарианска храна за всички участници. Организаторите се грижат и за извозването на събраните отпадъци до лицезирани депа или рециклиращи съоръжения.

Добровлците са поканени да направят дарение от 10 лева, което отива във фонда за следващото почистване.

Преди започването на работата високопланинските чистачи преминават първоначален инструктаж, след което групата се разпределя на няколко лъча, които покриват различни части от маршрута. Планинските вечери са отредени за споделена почивка край огъня с увлекателни беседи и дискусии по природозащитни теми. На хижа „Мазалат“ се предвижда среща с представители на дирекцията на „Централен Балкан“. Там доброволците ще се запознаят с успехите и предизвикателствата в управлението на парка.

Инициативата за почистването на планините е една от най-масовите и запазила се през годините природозащитна дейност в България. Чистенето се провежда всяка година без прекъсване от 1999 година до днес. През годините в кампанията са се включили над хиляда доброволци, които са допринесли за почистването на близо 90 тона отпадъци, включително под формата на разпадащи се сгради.

Приносът на чистенето към природозащитното движние в България бе отличен през 2016 с награда за най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието.

От: „За Земята

 

 

Програма на Чистене 2017:

04.09 – чистене в местността Узана и Природен парк Българка

05.09 – преход към х. Мазалат

06.09 – чистене на х. Мазалат

07.09 – преход към х. Триглав

08.09 – чистене на х. Триглав

09.09 – чистене на х. Триглав

10.09 – отпътуване

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*