Иновациите „могат да намалят наполовина разходите за вятърна енергия до 2030 г.“

Всички по-нататъшни нововъведения в технологиите за производство на вятърна енергия на сушата биха могли да доведат до спадането наполовина на разходите за несубсидирана вятърна енргия до 2030 г. Това сочи нов доклад, подкрепен от Министерството на енергетиката на САЩ (DOE), публикуван по-рано този месец.

Изследването е дело на щатската Националната лаборатория за възобновяеми енергийни източници (NREL). То предполага, че вятърната енергия всъщност може да бъде една от най-евтините форми на производство на енергия в САЩ през следващите 10-15 години, надминавайки природния газ.

Миналата година ветроенергийната индустрия на САЩ се е възползвала от приблизително 14 милиарда долара нови инвестиции, според анализа. Сега вятърната енергия осигурява малко над 5,5% от американското производство на електроенергия. При продължаващите инвестиции обаче могат да доведат до това, че инсталационните и опертивните разходи да паднат до 23 долара за мегаватчас или дори по-малко до 2030 г., се казва в проучването.

При този сценарий вятърната енергия може да достигне до 200 GW капацитет до 2030 г. и 500 GW до 2050 г., осигурявайки съответно 20% и по-късно 47% от електроенергията, необходима на САЩ.

„Нашето изследване показва, че ако САЩ продължат да инвестират в изследвания и разработки в областта ня вятърната енергия, тя може да конкурентоспособни цени спрямо електроенергията от природен газ в рамките на по-малко от 15 години“, казва Катрин Дайкс, инженер в NREL и водещ автор на доклада.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*