Геотермална оранжерия произвежда цитруси целогодишно, и през зимата

Да отглеждаш през зимата плодове и зеленчуци, особено топлолюбиви, е невъзможно – или най-малкото толкова трудно и енергоемко, че е просто безсмислено. Но за Рус Финч и неговата общност задачата не е трудна. Бивш пощальон, живеещ в Небраска, Финч е проектирал оранжерия, която произвежда лимони, портокали с размер на грейпфрут, зелени смокини и грозде – всичко това само за по долар на ден. Неговият магически трик? Геотермално отопление!

Финч нарича структурата си “Оранжерията в снега”. Оригиналът, който той е построил преди повече от 20 години, е свързан с дома му. Финч целенасочено отглежда цитрусови плодове в оранжерията, за да докаже, че това е възможно. “Всеки вид растение, който видим, го слагаме вътре, за да видим какво може да направи. Нищо не дундуркаме“, – каза Финч. – “Просто го слагаме вътре и ако умре – умре. Но почти всичко расте наистина добре. Можем да отглеждаме практически всякаква тропическа растителност”.

Подът на оранжерията е вкопан на около 1,2 метра под нивото на повърхността. Покривът й е наклонен на юг, за да улавя лъчите на слънцето. През деня температурите в оранжерията могат да достигнат над 80 градуса. През нощта геотермалната топлина надделява над падащите външни температури.

Топлият въздух е единственото нещо, което се използва за отопление на оранжерията – няма газови печки или електрически нагреватели. Топлият въздух се получава от перфорирана пластмасова тръба, която е вкопана под земята. Тръбата преминава по единия край на оранжерията и се извива вълнообразно към противоположната страна. Въздухът в нея се задвижва от вентилатор. “Всичко, което се стараем да направим, е да задържим температурата над 28 градуса през зимата”, каза Финч. “Нямаме резервна система за отопление. Единственият източник на топлина е топлината на Земята”.

Тъй като парникът с площ от 120 квадратни метра не зависи от каквито и да е изкопаеми горива, разходите за енергия възлизат на 1 долар на ден. Това е забележително за този район. „В северните “Високи равнини” почти няма успешни целогодишни оранжерии – заради времето”, каза Финч. “Цената на енергията е твърде висока [За зимно отопление]. Но като впрегнахме топлината на Земята, ние успяхме драстично да намалим разходите”.

Всяка година фермерът изкарва няколкостотин килограма плодове, които продава на местния пазар на земеделските производители. Основната му дейност обаче е да продава дизайна на „Оранжерия в снега“. Финч твърди, че вече е изградил 17 оранжерии от този вид из САЩ и Канада.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*