Над 25 правителства обещават по-смели действия за търговия с въглеродни емисии

Високопоставени държавни служители от 26 национални и щатски правителства, включително Мексико, държавите-членки на ЕС, Калифорния, Великобритания, Южна Корея и Токио, обещаха да направят повече за засилване на търговията с въглеродни емисии в глобален план. В съвместно изявление, публикувано в петък след тридневна среща на политиците по въпросите на изменението на климата в Лисабон, правителствата обещаха „подновено сътрудничество“ на пазарите на въглеродни емисии. Това ще е част от усилията за засилване на действията в областта на опазването на климата по света.

„Ще бъдат необходими добре разработени пазари за търговия с емисии, ако правителствата искат наистина да постигнат все по-амбициозните дългосрочни цели за декарбонизация съгласно целите на Парижкото споразумение“, се казва в изявлението. „Признавайки това, подписалите договора ще работят, за да гарантират, че техните системи са ефективни в стремежа към намаляване на емисиите, и изпращат сигнал за цените на въглерода в дългосрочен план. Страните се ангажират също така да прилагат правилни и прозрачни правила за отчетност, които да гарантират надеждността, като се имат предвид и подходите за сътрудничество, посочени в член 6 от Парижкото споразумение“.

Събитието бе организирано от Международното партньорство за действие в областта на въглеродните емисии (ICAP). То обедини политици от цял свят, за да споделят най-добрите практики по отношение пазарите на въглеродни емисии. Засега ЕС има най-големия действащ пазар на въглеродни емисии със своята „Схема за търговия с емисии“. Това ще се промени след пускането на китайския пазар на въглеродни емисии по-късно тази година. След това ще има общо 19 схеми за търговия с въглеродни емисии в света, обхващащи почти половината от глобалната икономическа продукция. Въпреки това схемите за търговия с емисии все още не успяват да повишат цената на въглерода достатъчно, за да действат като значителна възпираща сила за ивестициите в изкопаемите горива.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*