Електрическа лодка: след Париж и Женева се интересува от водните таксита

Електрическите водни совалки „SeaBubbles“ са френски проект, дело на Ален Тибул, който държи рекорда за скорост на платноходка: 50 възела с хидроплан! И докато се тестват последните прототипи, „SeaBubbles“ получава запитвания от сериози кандидати.

Електрическият плавателен съд използва принципа на платноходите, чиито майстор е Ален Тибаул и който позволява увеличаване на ефективността с 40% в сравнение с класическата лодка. В момента са в процес на изпитване няколко модела. При тях се търсят по-бързо потегляне и по-добра стабилност при висока скорост – пиковата скорост се изчислява на 30 възела, а минимална скорост е 6 възела при потегляне.

Париж, който е пилотният град за проекта, в момента тества четири модела преди официалната серия да бъде пусната. Твърди се, че в техния сценарий докът ще е зарядна станция, която е почти самозахранвана от слънчеви панели и потопени под водата турбини.

По отношение самите лодки в момента автономността е 3,5 часа при капацитет от 4 пътници + 1 пилот. Очаква се при старта на производството през 2018 г. да е налице дори увеличена автономност. Скоростта, както стана дума,д остига 30 възела! Предлага се и 12-местна версия.

Тазработката бе подкрепена от кампания за набиране на средства, която събра 4 млн. евро, а в момента се провежда втори набирателен период за 10 млн. евро.

Водната совалка бе представена в Сен Тропе в края на август и наскоро в Женева.

Компанията твърди още, че вече е в контакт с Facebook, за да създаде специална совалка „Bubblebus“ с 32 места, която да да свърже Сан Франциско със Силиконовата долина, за да се избегнат задръстванията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*