Пробив в производството на водорасли може да доведе до отглеждането им в пустини

Биолози от Абу Даби и Обединените арабски емирства са създали нова форма на микроводорасли, които могат да растат бързо в пустинни условия. За своето откритие учените твърдят, че може да спомогне за устойчиво производство на биогорива, фуражи за животни и други биологични продукти в иначе безплодни среди.

Изследователите се заели да открият дали могат да увеличат производителността на водораслите чрез много ярка светлина, която обикновено е вредна за клетките. Те генетично разработили форма на микроскопични водорасли, известни като диатоми, за да увеличат способността им да растат и да се делят в условията на ярката светлина в пустинята.

Тъй като диатомите живеят в морска среда, те не се нуждаят от прясна, сладка вода за отглеждане. Това значи, че могат да бъдат произведеждани в райони, където сладката вода е оскъдна.

Екипът от Нюйоркския университет в Абу Даби и Университета на ОАЕ предвижда група от „клетъчни фабрики“ в Близкия изток, които могат да произвеждат висококачествени биологични продукти, използвайки малко енергия. Изследователите казват, че вече са открили обещаващи „щамове“ на диатоми в ОАЕ.

Водораслите могат да се използват и за производството на биогорива и храни за животни. Наред с това те имат и друго предимство – поглъщането на CO2 и отделянето на кислород в процеса на растеж.

„С тази технология водораслите могат да се отглеждат във фото-биореактори с по-висока плътност и при по-бързи темпове, намалявайки разходите и ускорявайки производството“, каза Вейки Фу, научен сътрудник в Нюйоркския университет в Абу Даби и ръководител на изследването.

Най-очарователното е, че в бъдеще биогоривата, храните за животни, рибните фуражи и други видове производство могат да бъдат преместени в непродуктивни пустинни територии, облекчавайки натиска върху земеделските земи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*