Електромобилите и ВЕИ не са достатъчни за постигането на целите от Париж

възобновяема енергия

Цената на електрическите превозни средства (ЕПС) ще спадне и ще стане равна на тази на колите, работещи на двигатели с вътрешно горене, до 2022 г. Това означава, че до 2035 г. половината от продаваните в световен мащаб леки автомобили ще бъдат електрически. Ала това очаквано експоненциално повишаване на чистотата на автомобилите, съчетано с бума на производството на възобновяема енергия, няма да бъде достатъчно, за да се постигнат целите на Парижкия договор за ограничаване на затоплянето на климата. Това заяви в интервю за Ройтерс Дитлев Енгел – главен изпълнителен директор на енергийния консултант DNV GL.

„Тенденциите са много ясни. Светът се електрифицира, ъзобновяемите източници на енергия заемат повече пространство. Ние вървим към един свят на ЕПС, но трябва да помним, че се състезаваме с часовника. Това [, което правим,] не е достатъчно“, каза Енгел, чийто 2300 служители съветват компании и правителства по цял свят по въпросите на енергетиката.

Според текущите прогнози, светът няма да постигне целта да ограничи затоплянето на Земята до „значително под 2 градуса Целзий“ до 2050 г., както бе обещано в Парижкото споразумение от 2015 г.

„Всичко, което можете да замените днес, трябва да го направите скоро. Скоростта на внедряване трябва да бъде още по-бърза и това може да се случи само ако публичните и частните сектори действат съгласувано“, казва експертът.

След Споразумението от Париж редица правителства започнаха да обявяват политики, насочени към намаляване на въглеродните емисии. Така например Великобритания и Франция обещаха забрана за продажбите на нови дизелови и бензинови автомобили до 2040 г.

Енгел очаква търсенето на енергия да достигне пик около 2030 г. поради по-ефективното й използване и по-бавното нарастване на населението и производителността. Ръстът в производството на електроенергия ще бъде основният двигател за по-ефективното използване на енергията, тъй като потребителите ще се отказват от нискоефективните изкопаеми горива. Очакванията са енергийните мощности да постигнат ръст около 140% до средата на века. Възобновяемите енергийни източници ще представляват 85% от световното производство на електроенергия до 2050 г., според прогнозите на DNV GL.

Въпреки нарастването на възобновяемите енергийни източници, газът ще е източникът, който „ще изпревари петрола“ като най-голям енергиен източник в света до 2034 г., смята консултантът. Това е тенденция, която се отразява в пренасочването на инвестициите на големите петролни компании в новите им проекти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*