Vestas работи с Tesla, за да проучва батерии за енергия от вятъра

Датският производител на вятърни турбини Vestas ще работи с американския производител на електрически автомобили Tesla за за разработване на ефективно средство за свързване на вятърни паркове с…. големи батерии. Партньорството между Vestas и Tesla е част от по-широка програма с около 10 проекта за изследване и тестване на технологиите за изграждане на системи от вятърни турбини и акумулаторни модули към тях.

Изграждането на акумулаторни модули от комунален клас към непостоянните възобновяеми източници на енергия – например вятърни генератори и слънчеви ферми – с цел съхранение дава възможност да се натрупва електроенергия по време на ветровито или слънчево време и след това тя да се използва по-късно, когато атмосферните условия са по-неблагоприятни.

Технологията се разглежда като средство за подпомагане на по-нататъшното разпространение на възобновяемите енергийни източници чрез увеличаване на мрежовата и енергийната сигурност.

В изявление Vestas заяви, че вече работи по редица пилотни проекти за батерии в интеграция с вятърни турбини. Това включва и демонстрационен пилотен проект с капацитет 400 кВт в Лем-Каер, Дания, който започна през 2012 г. Фирмата планира да осъществи още такива проекти през следващите години.

„Структурата за съхранение е интересна и има много малки стартиращи фирми, които може да са от интерес – търся индустриални батерии“, каза той пред информационната агенция. „Ако можете да съхранявате свръхпроизводството по добър начин, това би намалило общите разходи,“ обясни председателят на Vestas Берт Нордберг пред Ройтерс. Той намекна, че компанията има интерес и обмисля закупуването на малки дялове в редица компании, разработващи батерийни технологии, „за да видим кои от тях ще спечелят, преди да пристъпим към по-голямо придобиване“. Нордберг добави, че компанията може да си позволи да инвестира, тъй като разполага с 3,2 млрд. евро и няма дълг.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*