37 общини се състезават в конкурса „Екообщина“

Над 37 общини подадоха повече от 50 кандидатури в конкурса „Екообщина“. С тях те представят конкретните общински политики в четирите категории „Устойчиво управление на водите“, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност“.

Това е второто издание на конкурс „Екообщина“, организиран от Френското посолство в България. Подобно на първото издание на конкурса и през 2017 г. категорията „Устойчиво управление на отпадъците“ е най-атрактивна сред общините. Общо 24 са подадените въпросници в тази област. Пет от тях са на общини с население от над 40 000 жители, а 19 са общините с по-малък брой жители. Втората най-предпочитана категория, предвид броя на подадените кандидатури, е посветена на енергийната ефективност. За отличието в нея ще се борят четири общини с население от над 40 000 жители и 10 общини с по-малко жители.

Някои от общините са подали документи и в четирите категории, което е доказателство за активната работа и установени добри практики във всички измерения на устойчивото развитие.

Подаването на попълнените въпросници в четирите категории бе последният етап от състезателната част на конкурса „Екообщина“ 2017. През септември жури от специалисти в различните области ще оценява кандидатурите. В края на процеса ще бъдат отличени по две общини лауреати във всяка една от четирите категории.

Официалната церемония по награждаването ще се проведе през октомври 2017 г., като на нея се очаква да присъстват представители на правителството и местната власт. Лауреатите ще получат специалните награди – учебно пътуване във Франция за двама представители на общината, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Министерството на околната среда и водите. Те ще имат за цел да представят на местната администрация добрите практики и да установят ползотворни двустранни отношения.

От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*