Швеция отделя 5 млрд. крони за зелени инвестиции в бюджета си за 2018 г.

Правителството на Швеция обяви плановете си да инвестира 5 млрд. крони за стимулиране на зелената икономика и борбата с изменението на климата през 2018 г. Това, според кабинета, е „най-големия ангажимент на страната към климата и околната среда“.

Утвърждавайки законопроекта си за бюджет 2018, правителството заяви, че парите ще бъдат изразходвани за работа в областта на околната среда и климата както в Швеция, така и в международен план. Целите са намаляване на емисиите, създаване на работни места и стимулиране на развитието.

Законопроектът за бюджет 2018 г., който се основава на споразумение между правителството и швейцарската лява партия, означава, че разходите за околната среда и опазването на природата през следващата година ще са двойно повече в сравнение с 2014 г.

Скандинавската страна има амбициозни цели по отношение на климата. По-рано тази година тя пое ангажимент да достигне нулеви нетни въглеродни емисии до 2045 г.

Инвестициите през 2018 г. трябва да бъдат разпределени върху „голям брой мерки“, включително насърчаване на преминаването към възобновяеми енергийни източници, опазването на биоразнообразието на сушата и в морето, инициативи за създаване на по-устойчиви места за живеене и работа. Това обясни шведският вицепремиер Изабела Ловин. Тя заяви, че страната вече е предприела значителни структурни усилия за подобряване на устойчивостта на транспорта и промишлеността. Налице са значителни инвестиции в слънчева енергия, зарядни устройства за електромобили и електрически велосипеди. „Нашето поколение трябва да може да остави на децата си общество, където са решени основните екологични проблеми и където градовете са здравословна среда за живеене,“ каза Ловин в изявление. „Има много неща, които трябва да се направят – твърде дълго имаше недостатъчно инвестиции в устойчивото развитие“.

Планът на правителството включва 600 млн. крони за мерки за осигуряване на по-чисто море около Швеция.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*