Solarplicity ще инсталира фотоволтаици на 800 000 домове на социално слаби

През следващите пет години британската Solarplicity планира да инсталира слънчеви фотоволтаични панели на покривите на до 800 000 жилища на социално слаби като част от програма на стойност 1 милиард лири за подпомагане на най-бедните домакинства в Англия и Уелс. Така те ще могат да спестят стотици лири годишно от енергийни разходи.

Схемата, подкрепена с инвестиции от 192 млн. лири от холандската фирма Maas Capital, предвижда Solarplicity да си партнира с фирмите, изграждащи т. Нар. социални жилища в Англия и Уелс. В рамките на това сътрудничество ще се инсталират фотоволтаични панели по къщите без каквито и да е разходи за обитателите им.

Общностната енергийна схема, създадена от Solarplicity, ще предоставя плоска тарифа за зелена енергия на жителите, използващи енергията от панелите и други чисти енергийни източници. Схемата предвижда и други енергоспестяващи технологии за наематели като например светодиодно осветление и интелигентни измервателни уреди.

Solarplicity твърди, че достъпът до по-евтино зелено електричество ще спестява на наемателите средно по 240 лири на година от разходи за енергия – в сравнение с цената на стандартната променлива тарифа от която и да е от енергийните компании в региона. Като цяло програмата ще спести общо 192 милиона лири.

Наред с това схемата има за цел да създаде повече от 1000 нови работни места. Много от тях ще са за ветерани от въоръжените сили, които Solarplicity възнамерява да преквалифицира за инсталатори на системи за зелена енергия.

Първите 100 000 домакинства ще получат своите слънчеви панели през следващите 18 месеца. Очаква се монтирането на фотоволтаици на всичките 800 000 домакинства да продължи пет години. Северозападният район ще спечели най-много – там 290 000 домове ще получат слънчеви панели.

Solarplicity обяви още, че инвестицията от 192 млн. лири ще „отключи“ програма за соларни инсталации на стойност 1 млрд. лири.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*