Нанороботи сондират в ракови клетки, за да ги убият

Миниатюрни роботи могат да се окажат животоспасяващи инструменти в борбата с рака.

В публикация в списанието „Природа“ учени от Университета в Дърам в Англия съобщават, че в сътрудничество с изследователи в университетите „Райс“ и „Северна Каролина“ в САЩ са разработили наномашини, способни да сондират в раковите клетки и да ги убиват в рамките на няколко минути. Тези нанооботи, активирани чрез светлина, са с размер на една молекула. Те се движат много бързо и по този начин могат да проникнат през клетъчните обвивки на рака.

Изследователите установили, че за да функционират ефективно нанороботите, те трябва да се въртят два до три милиона пъти в секунда – за да не бъдат възпрепятствани (от това, което е известно като „Брауново движение“). Когато се задействат от ултравиолетовата светлина, наномашинките започват да се въртят. Това им позволява да прорязват обвивката на раковите клетки. Така те могат да проникнат в тях, за да ги унищожат – или да отворят място за вкарване на лекарства. „Тези наномашини са толкова малки, че можем да паркираме 50 000 от тях върху диаметъра на човешки косъм. Но те те имат насочените и задействащи компоненти, в подходяща комбинация, за да се превърнат в метод за лечение на болести“, каза д-р Джеймс Тур от Университета „Райс“. „В продължение на много години не съм допускал, че наномашините могат да се използват за медицински цели. Мислех си, че са твърде малки, защото са много, много по-малки от клетка. Но сега това откритие промени разбиранията ми“.

Според д-р Робърт Пал от Университета „Дърам“, тези микро-унищожители на рака могат да бъдат подходящи за насочване към онези ракови заболявания, които са устойчиви на съществуващата химиотерапия. „Веднъж развит, този подход би могъл да осигури промяна в неинвазивното лечение на рака и значително да подобри процента на оцеляване и благосъстоянието на пациентите в световен мащаб“, казва Пал.

След като приключване на първоначалните експерименти върху микроорганизми и малки риби, екипът ще премине към тестване върху гризачи, а впоследствие и към клинични проучвания върху хора, ако всички постигнати резултати са положителни.

Изображения: д-р Робърт Пал, Университет „Дърам“, Тур Груп / Университет Райс

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*