Китай обявява планове за изграждане на близо 300 нови еко-града

Китай, която стана пословична с извънредното замърсяване на околната среда, планира да построи 285 еко-града, съобщи Forbes. Решението става факт няколко месеца след като страната започна строежа на първия „град-гора“ с 40 000 дървета по-рано това лято. Но какво точно ще представляват еко-градовете – и стандартите, на които ще се базират – все още не е много ясно. Ясно е само, че един град-гора не е достатъчен.

Отделните сгради могат да бъдат построени съгласно LEED стандартите, или дори според тристепенната система (с три звезди) на Китай. Forbes обаче посочва, че няма критерии за екологичната оценка на цели градове. Изданието цитира Остин Уилямс, професор в университета „Джаатонг-Ливърпул“ и автор на книга за еко-градовете, който казва: „Няма определение за еко-град – което ги прави изключително лесни за измисляне“.

Китай се урбанизира по-бързо от която и да е друга страна в историята. През последните 30 години китайците, които са мигрирали към градовете, са повече от цялото население на Америка. Страната бе определила като приоритет развитието на индустрията, но крайният резултат е опасно качество на въздуха в 90% от градовете. В последно време обществеността става все по-образована за замърсяването. Затова проблемите на околната среда в страната могат да се окажат най-голямата дестабилизираща сила за Комунистическата партия в Китай.

Дали еко-градовете в Китай ще рециклират 100% от боклука си? Ще бъдат ли захранвани с енергия от възобновяеми източници? Ще произвеждат ли по-малко въглеродни емисии? Ще бъдат ли изградени с изцяло енергийно ефективни структури? Това са само няколко от нещата, които бихме могли да очакваме в един еко-град. Уилямс казва: „На Запад се смята, че еко-градовете ще спасят света. В Китай те са предназначени просто да осигурят прилично качество на живот в градската среда. Еко-градовете в Китай са крайно необходими градски подобрения – с представката „еко“.

Една местна оценка предполага, че в близко бъдеще повече от 50% от новите градски разработки в Китай ще бъдат означени като зелени, интелигентни, нисковъглеродни или екологични. Остава да се види дали тези еко-градове ще имат истинска полза за околната среда в Китай – и хората, които живеят в тях.

Графика: Stefano Boeri Architetti

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*