Мащабен проект ще се опита да върне дивите тигри в Казахстан след 70-годишно отсъствие

70 години след изчезването на емблематичните големи котки в Казахстан, дивите тигри може би най-сетне ще се „завърнат“ в страната. До този момент са реализирани различни проекти за възстановяване на тигрите на други места, като например природните резервати в Индия, както и в райони, където тигрите все още живеят свободно – макар и в силно намалени популации. Сега обаче започва мащбен проект, реализиран от WWF, при който пейзажът ще бъде модифициран и ще бъдат възстановени полулациите на животни, които са обичаен улов за тигрите.

Първите диви тигри се очаква да пристигнат през 2025 г. Ако проектът се окаже успешен, той ще бъде първият случай, в който дивите тигри са възстановени в район, от който са изчезнали преди почти столетие.

Въпреки че тигрите някога са обитавали огромна територия, включваща по-голямата част от Азия, те са загубили 90 процента от местообитанието си. Сега живеят изолирани в разпръснати „острови“ из континента. Между 1900 г. и 2017 г. глобалната популация на диви тигри е намаляла от 100 000 на 3 900. В Казахстан бракониерството и нахлуването на човека сред природата са засегнали както тигрите, така и тяхната традиционна плячка, като например диви магарета и бактрийски елени. Възстановяването на тези животни е само част от процеса по възобновяване на природата. „Подготовката за реинтродукцията на тигрите означава борба с бракониерството и незаконните дейности, с помощта на добре подготвени и екипирани рейнджъри, изобилна плячка и силно ангажирани местни общности“, казва Екатерина Воробйева, директор на програмата WWF-Русия за Централна Азия.

Проектът за реинтродукция на тигрите, който ще се осъществява в региона Или-Балхаш, е и упражнение по международно сътрудничество. „Благодарение на годините на тясно сътрудничество между Казахстан и руските експерти по природозащита ние вече определихме възможно най-добрата територия в Или-Балхаш за възстановяването на тигровата популация“, каза Игор Честин, директор на WWF-Русия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*